Småplaneter

Nærbillede af Pluto's overflade fra New Horizon
De seneste billeder fra New Horizons passage forbi Pluto, viser dramatiske detaljer af Plutos overflade.Derudover er der et væld af data, som jo først skal bearbejdes. John Grunsfeld fra NASA siger: Vi har haft 9år til at opbygge forventinger .,. men resultaterne overgår dramatisk forventningerne". Dataene viser bla. at det er den hidtil yngste overflade man har set i solsystemet.

Kilde: '..Multiple Discoveries from NASA’s New Horizon' fra NASA
Nærbillede af Pluto fra passagen 14/7
New Horizon sonden passerede i eftermiddags Pluto i en afstand af kun 12.500km.Sonden optager og sender stadig data som også først skal bearbejdes, men NASA har offentliggjort dette billede fra passagen

Kilde: '..historic encounter' fra NASA
Pluto fotografret af New Horizon 11 juli 2015 Idag tirsdag 14/7 kl.14, vil New Horizon sonden passere tættest forbi dværgplaneten Pluto.Dette billede der blev taget i weekenden er det hidtil skarpeste offentliggjorte billede af den.Og dataene har allerede afsløret en del; Bladt andet at Pluto fakttisk er lidt større end man hidtil har ment, Derudover har man fundet at Pluto altid venders amme side mod dens største måne Charon,og at dette har efterladt et stort plateu eller bjergkæde som er blevet døbt "Hvalhalen"

SE: John Hopkins University og NASA
Pluto 5 juli 2015New Horizon sonden sendte denne uge dette billede tilbage fra Pluto, som er det hidtil skarpeste billede af dværgplaneten til dato; Billedet viser også en 1800km stor lys struktur, som set fra denne vinkel ligner et stort hjerte.Billedet er det første billede New Horizon har taget efter den tekniske fejl forige uge.
New Horizon vil passere Pluto tirsdag d. 14/7, hvorefterden vil fortsætte ud i Kuiper bæltet, for at møde en stor Kuiper-asteroide,som forventes at være markant anderledes end asteroiderne i det indre solsystem.

SEJohn HopkinsUniversity
Nnew Horizon sonden ved pluto og charon NASA mistede lørdag kortvarigt kontakten til New Horizon sonden. En fejl i computeren fik autopiloten til at slå hovedcomputeren fra og skifte til backup systemet, hvorved man mistede kontakten. Problemet skyldtes en fejl i timingsystemerne, som blev løst med en software opdatering.

Sonden er dermed igen klar til det historiske møde med Pluto om kun 8 dage, d. 14/7.

LÆS 'Scientists briefly lose contact with New Horizons, but Pluto flyby remains on track'