Småplaneter

Frossen CO på Pluto Analyser med New Horizons spektromegte viseret stort lag frossen Carbon Monooxid i den hjerteformede feature på Pluto.som er blevet døbt 'Tombaugh Regio'. Analyserne som er lavet med Ralph spektrografen 14-16/7, viser at koncentrationen stiger mod midten af området. Det kan dermed være et tegn på en CO-cyklus på Pluto.

SE ' Frozen Carbon Monoxide in Pluto’s 'Heart'' fra NASA
ungt landskab på Pluto
På et af New Horizon sondens billecder fra Pluto, har man fundet en frossen højslette helt uden kratre. Den menes dermed højest at kunne være 100 millioner år gammel. Jeff Moore fra Ames Research Center siger "Terrænet er ikke let at forklare og fundet af flere store kraterløse områder, overgår alle forventninger"

Samtidigt har plasma instrumentet vist at Pluto er omgivet af en 1000km høj tynd atmosfære af ioniseret plasma, som rives bort fra planeten af solvinden.

Kilde: NASA pressemeddelelse
Plutos unge isdækkede bjerge
Geologiske analyser af billeder og data fra Pluto, viser at dens op til 3½km høje isdækkede bjerge, kun er omkring 100 millioner år gamle og sandsynligvis stadig i færd med at blive bygget op. De er dermed de yngste bjerge man kender i solsystemet; Det er en af de yngste overflader vi har set i solsystemet" siger geologen Jeff Moore fra John Hopins University (JHU). "Det tvinger os til at gentænke den geologisk aktivitet på mange andre is-verdener .. I de lave temperaturer på Pluto, opfører vand-is sig mere som klipper" fortsætter han.

LÆS '..New Horizons give close-up view of icy mountains' hos JHU
Nærbillede af Pluto-Månen Charon
Nye billeder fra New Horizon viser utroligt detaljerede billeder af den kun 605km store Pluto-måne Charon . Billederne viser bla. en godt 1000km lang bjergkæde langs dens ækvator og en stor kløft (øv. th.).

Kilde: 'Charon’s Surprising, Youthful and Varied Terrain' fra NASA
Pluto-månen Hydra Blandt de mange billeder fra New Horizon sonden, er der også kommet billeder af Pluto's lillemåne Hydra, som blev opdaget i 2005. Billedet -som har en opløsning på 3km/pixel- viser at den kun er 33x43km, formodentligt dækket af vand-is, og har en rund detalje på ca. 10km, som menes at være et stort krater.

Kilde: 'Hydra emerges from the shadows' fra NASA