Småplaneter


Nye billeder fra DAWN sonden som kredser om småplaneten Ceres, afslører de mystiske lysende pletter, men skaber samtidigt endnu flere mysterier om Ceres; Bla. er 4km højt stejlt bjerg...
KIlde: JPL/NASA
Pluto i farver
Billeder taget med forskellige instrumenter på New Horizon sonden, er blevet sat sammen til dette falske farvebillede af Pluto, som viser det store isdækkede Sputnik Planum. Billederne er taget medLong Range Reconnaissance Imager (LORRI) instrumentet.< br>
Analyser af isen omkring det isdækkede plateua, viser desuden at isen bevæger sig som gletchere langs kanten af iskalotten.

Kilder: 'New Horizons Discovers Flowing Ices on Pluto' og New HorizonImage Gallery fra NASA
Pluto set bagfra - oplyst af solen New Horizon sonden samlede under passagen tæt forbi Pluto 14 juli ikke mindre end 64 GB data, som det vil tage over et år at sende tilbage til Jorden. Et af disse sene billeder viste sig at gemme på en overraskelse: Nemlig dette billede som blev taget 7 timer efter passagen, som viser Pluto oplyst af Solen bagfra, som derved afslører at dens atmosfære strækker sig 160km over overfladen!

Derudover har andre data også vist tegn på flydende is - sandsynligvis gletsjere - på Plutos overflade.

Stunning parting shot of Pluto reveals layers of atmospheric haze' fra John Hopkins University, NASA og DR

Forskere fra JHU, har samlet billeder fra New Horizon sonden passage tæt forbi Pluto, til denne lille video som viser turen over Plutos frosne overflade.

SE MERE på John Hopkins University<(JHU)
Dawn sonden over Vestas Analyser af Kalium/thorium forholdet på småplaneten Vestas, viser at den var varm da den blev dannet. Det støtter teorien om at Vestas blev dannet i det indre solsystem som en rigtig indre planet,ligesom Jorden - men bare ikke voksede sig stor nok til at blive en rigtig planet.

Kilde:'Vesta’s Potassium-to-Thorium Ratio Reveals Hot Origin' fra PSI