En af de store overskrifter denne uge var muligheden for eksistensen af en niende planet - en femte gaskæmpe der skulle gemme sig langt ude i solsystemet, på den anden side af Pluto's bane, og det ydre asteroidenbælte - Kuiperbæltet.

Baggrunden for var at man i årtier har undret sig over Pluto og Neptuns bane. Hidtil hatr man ment at teorierne eller målemetoderne ikke var gode nok, men indenfor de seneste 5-10år er målingerne blevet så meget bedre at man er begynbdt at spekulere over om der er en brik der mangler - en meget stor brik!

Det er så lykkedes at regne/simulere sig frem til at en niende planet længere ude i solsystemet netop vil kunne forklare de afvigelser man har obsereveret; De er eR koMmet frem til at en Neptun-størrelse planet længere ude vil kunne forklare Plutos lidt specilele bane og det hul der er mellem Kuiper bæltet og det indre Oort-komet bælte

Den niende planetDen "tiende planet", Planet X (Mens Pluto stadig blev regnet som en planet; Idag er det nummer 9), har været eftersøgt i hundrede år - Faktisk blev Lovell observatoriet bygget specifikt for at søge efter denne planet, ligesom den har været genstand for talløse konspirationsteorier.

Der er dog også nyere mere solide teorier om den; Efter at man havde fået bedre målemetoder, foreslog et par astronomer - Trujillo og Sheppard - en række muligheder for at forklare divergensen; En dværgstjerne et lysår fra Solen, en forbipasserende stjerne, en klump dværgplaneter eller en ekstra planet

De nye beregninger er så gået et skridt videre og har beregnet en bane/størrelse for sådan en mulig planet.

MEN det er jo kun en teori, og selvom dener velundebygget, er der stadig ingen beviser for den; Kun gode beregninger.
Men Trujillo og Sheppard som også foreslog en niende planet, tænkte ikke bare på det; De lavede også en grundig eftersøgning efter den! Selvom en ydre planet vil væren kold, er den stadig en hel del varmere end det kolde tomme rum, så den burde kunne ses i infrarødt lys.. Og efter at have gennemsøgt WISE-kortlægningen af stjernehimlen, fandt de ... intet.

Men de ledte videre og studerede de kendte ydre asteroider; Nemlig de større Kuiperbælte asteroider, som også var blevet kortlagt i samme omgang.En større planet derude, burde nemlig også påvirke dem. Men efter at have studeret deres baner i undersøgelsen 'A Southern Sky and Galactic Plane Survey for Bright Kuiper Belt Objects' på arXiv fandt de stadig ingen afvigelser der kunne understøtte deres teori.

Deres studier giver med andre ord ikke den nye teori om planet IX de helt store chancer ...

Kilder: Nyheden fra i mandags, Astrphysical Journal og JUH -astronomen Hal Veawers kommentarer til teorien. SE