Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Saturn

ENceladus's snedækkede overflade

Analyser af de nyeste billeder af Saturn-månen Enceladus fra Cassini-sonden og omhyggelige modelleringer af iskrystallernes opførsel, viser at en stor del af  is-krystallerne falder tilbage til dens overflade som en fin sne.

SIden man i 2006 opdagede de næsten konstante jets der spyre ud fra Enceladus's indre, har man mistænkt at de stammer fra et hav der er gemt under det km-tykke islag. Men man har også spekuleret over hvordan den har kunnet blive ved at spy is ud igennem måske milliarder af år.

Modeller af hvordan de is- partikler og gasser der presses ud af de paralele kløfter på Enceladus's sydpol, viser at en del af dem falder ned på Enceladus igen, og en del af det der ikke gør, senere samles op i banen igen.

Jettene menes at forsyne en del af Saturns ringe med is, men mysteriet har så været hvordan den har kunne blive ved med det.

ENceladus's snedækkede overflade

Dette er det hidtil mest detaljerede billede Cassini sondan har taget af Enceladus's overflade, med en opløsning på kun 12meter/pixel! (Klik på bill. for fuld størrelse)

Overfladen er præget af dybe kløfter som er dannet af spændinger i isen. Men det er også dækket af et fint lag sne som iflg. forskerne vil være perfekt til ski!

Kilde: Euronet Pressemeddelelse