Saturnmånen Titan

Nyere analyser af Saturnmånen Titan viser, at den udover at have en tæt methan-atmosfære på overfladen, kan gemme på et underjordisk hav.

Cassini-sonden har gentagne gange passeret tæt forbi Titan, så den har kunnet måle dens lokale tyngdefelts-fordeling. Det har gjort det muligt for forskerne at modellere Saturns indre, hvilket hurtigt fik forskerne til at indse at den kunne gemme på et underjordisk hav.

Et underjordisk hav lyder måske underligt, men på den anden side: Alt hvad man hidtil har observeret på Titans overflade har været methan-relateret - selv bjerge. Og da methan er lettere end vand, er det jo kun naturligt at methanen ender ovenpå vandet.

Selve methanen er et vigtigt argument for at der skulle være større mængder vand gemt på Titan. For Methan er ikke stabilt og slet ikke når det udsættes for UV lys, som det er tilfældet på Titan.

Derfor har et forskerhold udviklet en hel dynamisk model for hvordan Titans system kan hænge sammen

"We propose a new Cassini state model for Titan in which we assume the presence of a liquid water ocean beneath an ice shell… with the new model, we find a closer agreement between the moment of inertia and the rotation state than for the solid case, strengthening the possibility that Titan has a subsurface ocean." siger Rose-Marie Baland et al.

LÆS MERE på arXiv