Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Saturn


Den isdækkede Saturn-måne Enceladus, gemmer med al sandsynlighed et salvand-hav 80km under isen.

Man har vidst siden 2006 at der sprøjter jets ud af sprækker i Enceladus sypol. Nærmere analyser af dem viste at de bestod af store dele saltholdigt vand. vandte fra disse geysere er med til at holde liv i Saturns E-ring. Men E-ringene indeholder ikke nær så meget salt som jettene fra Enceladus, og der har også vist sig at netop de saltholdige is-partikler faldt tilbage til overfladen af Enceladus, som dermed er dækket af salt-vand.

Og derfor kunne man ikke med sikkerhed sige, om saltvands-jettene stammede fra overfladen, eller fra et undersøisk hav længere nede.

Men nye analyser af jettene og saltet viser at de har en sammensætning der viser at de stammer fra fordampning af flydende vand.

Så medmindre man kan finde andre mekanismer der kan frembringe de samme krystaller, er det dermed nu tæt på helt sikkert at Enceladus gemmer saltvands-hav under isen!

Grunden til at man overhovedet kan forestille sig et flydende hav i en is-måne er, at Enceladus er stor nok til at få varme fra radioaktivt henfald ligesom Jordens kerne, og at tidevands-spændinger i dens indre som følge af gaskæmpen Saturn's nærhed også afsætter millioner watt varme i dens indre

LÆS MERE på University of Colorado