Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Saturn

Det er blevet sommer på Saturn-månen Titan, og nye Cassini målinger viser at skydækket er aftaget betydeligt. Samtidigt har en kemi-forsker fra Tel Aviv universitet eftervist, at søerne kun består af hydrocarbonater, så selvom Solen skinner er det ikke badevejr.

Forskere fra JPL har lavet et detaljeret kort over skydækkene på Titan, som er lavet ved at tage et gennemsnit over Cassinis observationer gennem de sidste 6år.

Dermed har de fået et kort som viser skyformationer i meget finere detaljer end nogle af de enkelte billeder fra Cassini kan vise. Derudover har sommerens komme også for første gang vist sig at være tydeligt sæsonbetonet, idet skyerne om Titans sydpol er fuldstændigt forsvundet, mens skyerne om nordpolen er tyndet væsentligt ud. Det har modeller også forudsagt at de ville, men det er første gang man har kunnet observere det så tydeligt som med de nye kort

Titans skyer

Derudover har Professor Akiva Bar-Nun ra Tel Aviv universitets afdeling for geofysik og planetarisk forskning, som tidligere beregnet og fået ret i at bjerge på Titan højest kan blive 1,9km høje, at det regner med ethan, rent kemisk eftervist at Titans store søer består af rene hydrocarbonater som også findes på Jorden i olieforekomster.

Så selv om Solen skinner på Titan er det stadig hundekoldt og strandende ikke særligt tiltalende

Kilder: JPL og Tel Avi Universitet