Saturn

Forskere har løst en 10år gammel gåde som Ulysses sonden registrerede om både Jupiter og Saturn; Hvorfor der strømmer støvpartikler væk fra gaskæmperne i stedet for at blive suget ind mod dem. Det er ioniseret støv fra deres måner der trækkes ud af planeternes magnetfelter

LÆS MERE på Cassinis hjemmeside

Saturn's store storm

Saturn's skydække har de sidste 200 dage været præget af en kæmpe storm på dens ene halvkugle. Stormen som er 15 000km høj (nord-syd) er den længst-varende storm man nogensinde har observeret på Saturn og den største man har set i over 20år. Forskere som har studeret den indgående med Cassini-sonden siger at den mere minder om en vulkan end om et vejr-system.

LÆS MERE hos NASA

Saturn-månen Titan er et af de få legemer i solsystemet udover Jorden, som har et potentiale for at huse liv på overfladen.  Nye undersøgelser og modeller af dens atmosfære, viser at den - ligesom Jorden - også er blevet beriget af råmaterialer fra kometer under det sene bombardement (kaldet LHB) for 4 mia. år siden

Kilde: Arxiv


Det er lykkedes at lave et næsten komplet kort over Titan ved at stykke billeder fra kameraer, radar, scannere oma. sammen til én globus (klik for fuld størrelse)

Kilde: Europlanet

ENceladus's snedækkede overflade

Analyser af de nyeste billeder af Saturn-månen Enceladus fra Cassini-sonden og omhyggelige modelleringer af iskrystallernes opførsel, viser at en stor del af  is-krystallerne falder tilbage til dens overflade som en fin sne.