Titans skydækkeCassini sonden passerer regelmæssigt forbi Saturn-månen Titan, hvor dens radarer holder øje med overfladen genenm de tætte skyer. I 2003 viste dens radarbilleder af en af dens største søer, noget der ligner en klippeformation ude i søen.

Den kunne ses ved flere passager frem til 2007 hvorefter den forsvandt. Den dukkede så op igen i 2013, forsvandt og er nu tilbage igen, men har ændret udseende siden den sidst blev set.

Den 360km2 store sø detaljen dukkede op i hedder Ligeia Mare og ligger ved Titans nordlige pol. MIljøet på Titan ligner meget Jordens, med søer, bjerge, skyer og en tæt atmosfære med regn. Men ligheden er kun tilsyneladende fordi Titans overflade består af en helt anden kemi, med kuldioxid og methan iblandet klipper.


Detaljen der kommer og går i Titan-søen

Billederne er radarbilleder, hvor sort angiver ikke-reflekterende overflader, som fx. en blikstille væske-overflade eller en hulning. Den sorte overflade er derfor sø-overfladen, mens klipper og andet reflekterer radarstrålerne forskelligt alt efter overflade og vinkel, så man kan se detaljer i overfladen på klipper og andet.

De har også grundigt undersøgt muligheden for datafejl, eller at instrumenterne kan lade sig snyde af specielle vinkler, vejr eller andet og har ikke fundet noget.

Nok ikke en "Nessie"
Den mest umiddelbart logiske forklaring ville være at overflade-niveauet hæver og sænker sig, men den forklaing afviser forskerne, fordi kystlinien iøvrigt har været uændret i perioden.

Forskerne foreslår at det kan være bølger på overfladen, bobler, klipper lige under overfladen, flydende fast materiale, eller måske "..noget mere eksotisk". Dermed mener de garanteret ikke et havuhyre, men måske en cryo-vulkan eller lignende.

Formålet med Cassinis hyppige besøg forbi Titan har netop været at holde øje med den slags ændringer, så teknikerne hos NASA virker meget begejstrede

LÆS MERE på Cassinis hjemmeside