Saturn

Tætteste billede af Saturns ringe nogensinde
Tætteste billede af Saturns ringe nogensinde

I november 2016 indledte Cassini sonden sin sidste serie af kredsløb som tager den ind mellem Saturns fantastisk smukke ringe. Cassini sonden har taget masser af billeder af ringene over de sidste 10år, men disse nye billeder viser hidtil ukendte detaljer i ringene; Udover at man kan se de største af de små isstykker ringene består af, er der små hidtil usete bølger i ringene. Derudover har Cassini også fanget nærbilleder af de meget små "hyrdemåner" Daphnis og >Pandora
SE Close Views Show Saturn's Rings in Unprecedented Detail fra NASA
Cassinis sidste rejse
Cassinis sidste rejse, henover Saturns nordpol,giver god udsigt til ringene

Cassini sonden som blev opsendt i 1997 og gik i kredsløb om Saturn for 12 år siden er er på sin sidste tur rundt om gasplaneten med de smukke ringe. Turen går op over Saturns ækvatorialplan og ned gennem ringene. Udover at give gode nærbilleder og analyser af ringene, giver det også et unikt smukt overblik over planetens unikke ringsystem.
Se Catching Cassinis call fra ESA
Saturns ringe
Saturns ringe
For nylig fandt man ud af at Saturns måner må være yngre end man hidtil har ment. Nu viser en undersøgelse af Saturns ringe også at ringene kan være yngre end hidtil antaget. Ringene består nemlig udelukkende af is, som med tiden er tilsat silikat der stammer fra ydre asteroider og dermed let at skelne fra "lokalt stof".
Og de relativt små mængder silikat man har fundet, viser at ringene sandsynligvis kun er nogle hundrede millioner år gamle! Zhimeng Zhang sammenligner det med at vurdere et skrivebords alder efter mængden af støv på overfladen.
Cornell University

Data fra Cassini- sonden har tidligere vist at den faste kerne i Saturn ikke er rund. Deformeringen skyldes tyngdepåvirkninger fra ringene og Månernes masse. Den britiske matematiker Augustus E.H. Love viste i sin tid, at der er en sammenhæng mellem Månernes vandring i banerne og den kraft de yder på kernen. Astronome fra Cornell University har målt sammenhængen - kaldet 'Love-tallet', ved at måle sammenhængen mellem kernens form og 4 mindre måners baners variationer. Dermed har de fundet at månerne vandrer langt hurtigere ud fra Saturn end man hidtil har troet, så de ikke kan være 4,5 mia. år gamle, som man hidtil har troet, for så ville de være længere væk end de er nu. Det styrker teorien om at Månerne kan være dannet sammen med ringene og dermed er langt yngre.

Samtidigt fandt de også overraskende at månen Rheas bane vandrer 10x hurtigere væk fra Saturn end de øvrige måner!

Kilde: Cornell University og Icarus
Første nærbilleder af Saturns skytoppe
Første nærbilleder af Saturns skytoppe fra Cassinis sonden

Cassini sonden er nu kommet betydeligt nærmere på Saturn, i dens nye risikable ´bane tæt om Saturn, som man vover fordi sondens mission snart skal afsluttes. Billederne er taget 2-3 dec.hvor den lavede en tæt passage indenom Saturns ringe. På den næste tætte passage 11 dec, vil den komme særligt tæt på ringende
Se Cassini Beams Back First Images from New Orbit fra NASA