Saturn


Cassini-Huygens sonden er her til morgen på vej ned i Saturns atmosfære, efter 13års ensom patruljering i Saturnsystemet. Sondens manøvrebrændstof er ved at være udtømt, så i en sidste fantastisk finale, sendes den ned i Saturn, hvor den kan studere Saturns atmosfære indefra, inden den forventes at brænde op som en meteor.

Dette billede som blev modtaget i morges som dermed kan være et af sondens sidste, viser hvordan horisonten ser ud på Saturn. Dvs at det er Saturns atmosfærelag man ser. Billedet er et ubehandlet råt billede fra Cassinis billedstrøm. Man kan følge nasa tv’s dækning
Cassinis sidste loop fra Saturn
Cassini er netop nu på vej ud mod sit sidste "loop" fra Saturn, inden dens sidste dyk ned mellem ringene, som vist på billedet her. Dermed har Cassini taget sit sidste billede af hele Saturn. På vejen kommer den også en sidste gang forbi månen Titan, omend ikke så forfærdeligt tæt på.
Man kan følge Cassini's endeligt på ESA
Mandag 14/8 foretager Cassini sonden det første af´en serie på 5 "dyk" ned i Saturns atmosfære; De elliptiske baner vil tage dem ned til kun 1.600 km over Saturns skytoppe på det tætteste punkt!.

Under den tætte passage bliver Cassini aerobreaket, så den skal bruge raketterne til at justere kursen. Da der er lidt usikkerhed på hvor meget sonden vil blive bremset, kan man blive nødt til at justere den sidste bane højere, hvis man har måttet bruge mere brændstof end forventet, men den sidste passage forventes at tage den ned til kun 200km over skytoppene, ifølge NASA

Cassini kommer dermed ned i Saturns atmosfære, hvor den kan tage direkte prøver af atmosfæren. 15 sept. 2017 vil Cassini tage sit sidste dyk ned i Saturn, hvor den vil brænde op.
Højderyg på Saturnmånen EnceladusAnalyser af data fra Cassini sonden, viser at den dels har en tydelig højderyg langs sin ækvator som tydeligvis er sedimenter fra Saturns ringe der er regnet ned over dens ækvator. Men analyserne viser også at en anden højderyg er tydeligt identisk og simuleringer viser at den kan være tiltet 55grader på et tidligt tidspunkt, fordi den har fået "overbalance".
Kilde: Saturn Moon May Have Tipped Over fra JPL/NASA
Video af Cassinis tur lavt henover Saturn
NASA har samlet denne lille video af Cassinis passage, lavt henover Saturns skytoppe. Videoen er samlet af billeder taget mens sonden faldt fra 72.400 til 6.700km over skytopene, og viser detaljer ned til 8,7km.