brun dværg

I 2003 fandt man en ny ret stor kupier-bælte asteroide som fik navnet Sedna.

Men det der irriterede opdageren M. Brown var, at den slet ikke var hvor den burde have været. Han og flere andre noterede forskere mener derfor, at det må være et andet endnu tungere objekt længere ude, for at forklare Sedna's bane. De foreslår derfor at Solen har en brun dværg som dobbeltstjerne 1/3 lysår væk.

På billedet th. er det HD 130948BC med dens lille brune dværg, som Keck teleskopet fandt i 2008.

Ideen om en skjult dræberstjerne er bestemt ikke ny, men har hærget i konsirations-kredse i årtier. Men det er ikke et par tilfældige drømmere der her foreslår- og arbejder med teorien om Nemesis, men en lang række professorer og akkrediterede forskere: Richard Muller fra Berkeley, John Matese, Professor i fysik ved University of Louisiana, Ned Wright, professor i astronomi og fysik ved  UCLA, Davy Kirkpatrick fra NASA og flere andre. Deres hypotese er beskrevet i en artikel i bladet astrobionet.

Starten på teorien var som sagt fundet af Sedna for 7år siden. Men grunden til at teorien er kommet op nu, er dels at paleontologerne David Raup og Jack Sepkoski mener at have fundet en 26millioner års cyklus for masseudryddelser, og dels håbet om at den nyopsendte WISE vil kunne finde en brun dværg om Solen.

Astronomer mener at røde og brune dværg-stjerner er de mest almindelige stjerner i Mælkevejen. Men når man kun kender et par hundrede af dem skyldes det at de er små og kolde og ikke lyser selv. Og en væsentlig del af formålet  med NASA's WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) rumteleskop, er at lede efter netop disse brune dværge, og derfor håber man også at den vil kunne finde Nemesis hvis den er der.

Forskerne bag teorien har beregnet at Nemesis burde ligge 1/3 lysår fra Solen, og dermed ligger mellem Kuiper asteroide bæltet på den anden side af Pluto og Oort's kometsky som strækker sig helt op til 1 lysår ud fra Solen.

Øverst tv. ses det indre solsystem, øverst th. ses det ydre solsystem, og nederst ses Sednas meget langstrakte bane, sammenlignet med Pluto's bane (med lilla), og til sidst nedest tv. Oort skyen (Courtsey NASA)

Kilde: Astriobio.net