Mars klippen Jake Matijevic

Analyser af den klippe Curiosity roveren undersøgte forrige uge, har overrasket geologerne. Den ligner nemlig ikke noget man før har fundet på Mars, men som man til gengæld kender fra Jorden.

Dens kemiske sammensætninger ligner meget nogle vulkanske klipper som man finder på Jorden i undergrunden omkring områder med vulkansk aktivitet.

Klippestykket som blev døbt 'Jake Matijevic' efter en deltager på Curiosity holdet som døde sidste måned blev undersøgt fordi det lå på vejen og fordi den var lidt usædvanlig på flere måder: Den havde form som en lille pyramide (som straks har skabt UFO-teorier på youtube) og lå for sig selv på en ellers flad slette.

Og roveren pløjer sig frem
Undervejs fanger roverens kameraer også mange små detaljer der kan virke trivielle, men som alligevel vidner om tingene ikke ligner Jorden helt.

Forleden skar dens ene hjul sig gennem en sand-drive på en måde som skabte en lille skrænt og fik småsten til at trille ned:

Curiosity graver i sandet på Mars

Siden af en sandklit som Curiosity roeverens ene hjul har lavet en rille i (klik på bill. for fuld størrelse).

Småstenene nederst er ca. 1-2mm i diameter. De lå øverst på klitten før roveren pløjede sig igennem og trillede ned da den passerede.

Kilde: NASA/JPL