Mars

Målinger fra Viking sonderne i '70'erne, antydede at miljøet på Mars er hyper-oxiderende og dermed ikke det bedste grundlag for liv. Men nye undersøgelser af data fra Phoenix-sonden viser, at det kun er moderate mængder der ligger vel indenfor grænserne for liv.

Kilde: Geophysical Letters

Undersøgelser af en række af de Mars-kanaler som mange geologer har været helt sikre på må være gravet af vand, viser at de skyldes lava-springfloder istedet for vand. "De har ikke lignet noget, noget menneske har set på Jorden" siger geologerne bag undersøgelserne.

Mars's poler er normalt dækket af CO-is og en smule vandis. Men Mars's  sommervarme kombineret med at den er tættere på Solen i sin bane end normalt, har smeltet al CO-isen og efterladt nordpolen kun dækket af vand-is, afslører nye data fra ESA

LÆS MERE her

NASA's MRO sonde som har kredset om Mars i over 6år, har løbende registreret tydelige og gentagne tegn på sæsonvariationer. Senest har man registreret lange kun 1m brede fordybninger som tydeligvis dukker op tidligt på  sommeren, forsvinder om vinteren og kommer igen næste sommer. Eksperterne er iflg. NASA enige om at så smalle striber kun kan dannes af væske, og da Mars sommer er for varm for flydende CO, må det være vand

En af de sikreste måder at finde spor efter steder hvor der har været vand, er at læede efter carbonater, som man kun har fundet meget lidt af på Mars. Men nu er det gået op for NASA at det kan være dækket af rust!