Mars

Mars kløfter

Mars's kløfter regnes af mange som bevis på flydende vand i en nær fortid. Men det kan ikke gælde kløfterne ved polerne hvor temperaturerne er alt for lave.
En ny undersøgelse viser at de kan være skabt når sand eller støv får væske-agtige egenskaber (som mudder) i løbet af Mars-døgnets temperatur-variationer.

Kilde: Pressemeddelelse fra Geophysical Research Letters

sandklitters ændringer på Mars

Billeder fra NASAs MRO har vist at sandklitterne på Mars bevæger sig. Det kommer bag på forskerne, fordi vindene ved Mars's kun 1/1000 atm. tryk ikke ville have forventedes at kunne flytter klitter. Forskerne er også stærkt uenige om årsagen, idet to samtidige rapporter kommer til hver sin konklusion.

Eksponeret underjordisk ler

Der er fundet talrige eksempler på ler på Mars. Ler dannes normalt kun sammen med flydende vand. Men en ny undersøgelse af fundene, viser at de fleste ler-aflejringer er- eller kan være af underjordisk oprindelse. Kun meget få steder er der tegn på vand på overfladen.

Forskere fra Caltech der har studeret en særlig type carbonater i meteoritten ALH84001, der længe har undret forskerne, og har løst gåden om dem: ALH84001 som stammer fra Mars, er dannet ved 18oC +/-4!
Dermed kan man med sikkerhed sige at Mars har været langt varmere end den er i dag

Kilde: Caltech

Unge kratre i Ares vallis på Mars

ESA har fundet en serie meget unge kratre i Ares Vallis på Mars. De stammer fra en byge meteornedslag for kun 40 mio. år siden. SE MERE hos ESA