Mars

Mars pol-iskapper
Forskere fra University ofTexas har identificeret et massivt is-reservoir under Mars's nordlige polare iskappe. Isen indeholder så meget vand at det - hvis det tøede op - kunne dække planeten med et 1½m dybt hav! Det er dermed det trediestørste is-reservoir på Mars, efter selve polkalotterne.

Isen er lagdelt og forfatterne til fundet mener lagene er deponeret i varme perioder af Mars's historie. Hvert lag er blevet dækket med sand og støv som har beskyttet det, indtil et nyt lag senere har lagt sig ovenpå det, og dermed efter flere perioder dannet det massive is-depot.
Det synes også at være dannet samtidigt med de øvrige is-depoter/gletsjere fordelt rundt om på planeten. Lagene kan dermed give meget detaljeret viden om Mars's varme perioder, på samme måde som åreringe i træ, skriver University of Texas, Austin
Mars månerne Phobos og Deimos
Den 18år gamle Mars Odyssey sonde som stadig kredser om Mars, har fundet ny anvendelse. I al den tid den har kredset om Mars, har den kortlagt det meste af planeten og sammenligner af dens tidlige billeder med nyere har ført til fund af adskille ændringer på Marsoverfladen, efter bjergskred og meteornedslag.

Men for nylig er Odyssey også begyndt at interessere sig for Mars-månerne Phobos og Deimos: Udover at kortlægge månerne yderligere, kan Odyssey måle temperaturer, skelne mellem sand og klipper og sidst men ikke mindst analysere deres kemiske sammensætning.
Grunden til interessen er - udover at udnytte sonden mens den er der - er at både Rusland og Japan planlægger sample-return missioner til Månerne skriver NASA/JPL.
Skyer på Mars, fotograferet af InSigth landeren
Selvom Mars's atmosfære er tynd - kun 0,6% af trykket på Jorden (0,006 atm.) - er der stadig skyer og støvhvirvler.
NASA's InSigth landers primære formål er at afsløre Mars's indre, men ikke desto mindre fangede dens eksterne kameraer 24-25 april disse tydelige skyer på Mars skriver NASA.
Billederne blev taget tidligt om morgenen, for at fange solopgangen d 24/4 - En lille tradition NASA har holdt i hævd, siden Viking sonden fotograferede den første extraterrestiske solnedgang 21 aug 1976.

NASAs Mars-lander InSigth som landede på Mars for 128dage siden, har nu for første gang målt et jordskælv på en anden planet!
Det var InsSigths SEIS instrument (Seismic Experiment for Interior Structure) som målte skælvet.

Mars har i modsætning til Jorden ikke en flydende kerne og dermed heller ingen pladetektonik. Som man kan se af videoen,er målingen er ikke skabt af støj fra vinden eller landerens robotarm. Det kunne stamme fra et meteornedslag, men forskerne er ret sikre på at det kommer fra et sted dybt i Mars's indre. Sandsynlig som et resultat af geotermisk aktivitet der har fået overliggende lag til at revne skriver NASA/JPL< /a>
Faktisk burde man vel dermed ikke kalde det et jordskælv, men et 'Marsskælv'.
Borehullet i Aberlady klippen, før og efter hullet blev lavet
Curiosity roveren som er på vej op ad Mount Sharp, har nået et af de mål man havde sat sig for at undersøge; Et klippe-plateau med navnet 'Aberlady', som man allerede før landingen havde udset som særligt interessant, fordi den menes at stamme fra ler-sedimenter og dermed bære spor af tidligere vand i området. Teamets geologer udtrykker megen begejstring for at have nået denne milepæl, efter 7års undersøgelser af Gale-krateret.

Curiosity har boret et første hul i klippen, for at tage prøver. Og Aberlady var så blød at bore i, at man for første gang ikke behøvede at bruge dens slagbore-funktion, men kun behøvede at rotere boret.
Udover klippegrunden, er der også aktive sandklitter og de små "Pebbles" som er klippestykker som er afrundet til kugler af vind og vejr, skirver NASA