Mars

Kasei Valles kløftem på Mars

ESA's Mars Express sonde har lavet en imponerende mosaik af Kasei Valles kløften på Mars. Analyser af området viser at det sandsynligvis er skabt af en række oversvømmelser af vand eller mudder.

SE FLERE BILLEDER af området hos ESA

Australien er en af hovedleverandørerne af opal-ædelsten på Jorden. Nu har en geologisk analyse vist at de stammer fra et indhav der udtørrede for 100mio år siden og skabte en forsuring, som geologerne sammenligner med forholdende på Mars. Området er også kendt som Australiens "røde center".

Kilde: University of Sydney

Hottah fledlejet på Mars

Curiosity roveren har fundet et udstikkende klippelag på Mars, som geologerne er ret sikre på er et sedimenært konglomerat-lag. Med andre ord et klippelag der er dannet ved aflejringer fra løbende vand.

Ler dannes normalt kun i vand og derfor er geologerne også ekstra interesseret i ler på Mars. Nu har den 9år gamle Opportunity rover fundet rester af ler i klipper omkring det 22km store Endeavour krater

Jordskred og lavafloder på Olympus Mons - Sulci Gordii

ESA's Mars Express sonde har studeret siderne på Solsystemets største vulkan Olympus Mons på Mars, hvor man har identificeret lavafloder og jordskred.

LÆS MERE hos ESA