Mars

Fosfater

En af udfordringerne for livets begyndelse på Jorden, var et lavt indhold af næringsstoffer som fosfater i miljøet. En ny undersøgelse af Mars-meteoritter og målinger fra Mars, som er blevet anvendt i laboratorie forsøg, viser at fosfater udvakses i op til 45x større koncentrationer, når Mars-klipper udsættes for vand, end jordiske klipper.

Kilde: Nature

Phobos solformørkelse på Mars

Curiosity roveren har taget denne lille serie billeder af Marsmånen Phobos der skaber en lill solformørkelse på Mars. Der er 3 sekunder mellem hvert billede.

Kilde: MSL missionpage hos NASA

Sammenligning af Mars's måner med Jordens måne

Mars-roveren Curiosity's opadvendte kamera fangede forleden disse billeder af Mars's måner Phobos og Deimos, da de passerede den på himlen. De er meget mindre - kun 12 og 22km - end vores måne med dens 3476km's diameter. Til gengæld er de også meget tættere på, og dermed næsten lige så store, set fra deres moderplaneter

Kilde: NASA/JPL


Dette er et 5500km langt udsnit af Mars's topolgi, med Sddpolen som en top i midten. Radarbilledet er et scan fra ESA's Mars Express sonde, hvis radar kan se flere kilometer ned i undergrunden

Kilde: ESA

Dobbelte lagdelte ejekta omkirng Mars-krater

Geologer mener de har fundet en forklaring på de mystiske dobbelte ejekta-lag omkring en række Mars-kratre; Nemlig hvis nedslagene skete i områder med et tykt is-lag. Det vil få stejle krater-vægge til at bryde sammen og glide ned af siderne, og dermed danne det øvre lag af materiale.

Kilde: Brown University