Mars

mikroskopisk udsnit af Mars-meteoritten Yamato 000593

Analyser af den 13,7kg tunge meteorit Yamato 000593 der stammer fra Mars, viser spor af mineraler som normalt kun kan dannes i flydende vand. På mikroskop-billedet ses de som de små kugler, som også findes i større udgaver på Mars (kaldet Spheruler) og også dér har skabt debat om forhistorisk flydende vand på Mars.

LÆS MERE hos NASA/JPL

Klippeblokke på Mars

Fund af hus-store klippeblokke der ligger spredt ud over store lavtliggende sletter på Mars nordlige sletter  De mentes at stamme fra meteornedslag, men dén tror geologen Lorena Moscardelli ikke på, for det ville have efterladt spor af nedslag. Hun har til gengæld undersøgt lignende blokke på Jorden, og viser i en ny undersøgelse, hvordan de kan være skabt  af undersøiske skred i et oprindeligt hav på Mars.

LÆS MERE på astrobio.net

Dne mystiske Pinnacle-klippe der dukkede op bag Opportunity roveren

8 Januar vendte man Opportuniy Mars-roveren, for at få et kig tilbage. Og dér lige bag roveren lå en 4cm stor hvid klippe der ikke havde ligget der på de forrige billeder taget 4dage før!!

Efter flere farvebilleder og analyser af dem, har man nu fundet svaret på hvor den kom fra ...

Floder fra nedslagskratre

Når kometer eller store asteroider slår ned og skaber et krater, udløses der meget varme som smelter klippe, støv og vand. På dette nye billede fra ESA kan man se hvordan det har skabt flodsenge ud fra det store krater Hephaestus Fossae

Kilde: ESA

NASA's nye kortlægning af mineraler i forbindelse med bjergskred ned af en kratervæg som antyder at det skyldes flydende vand er blevet diskuteret flittigt af Mars-forskere. Forskere fra Georgia Teknologiske Universitet siger om de nye data at det er svært at forestille sig andet end at der har været flydende vand involveret, men at det er svært at bevise entydigt.

LÆS MERE på Georgia Tech