Mars


NASA bekendtgjorde til aften dansk tid, at de har fundet hydrerede mineraler på Mars.
Det har længe været diskuteret hvordan mørke streger på bjerg- og kraterskråninger på Mars, kan kommer og gå med årstidernes skiften. Nu har man kunnet knytte dem til hydrerede mineraler som har væskelignende egenskaber

SE 'Evidence That Liquid Water Flows on Today’s Mars'
Mars's sydpol ESA's Mars Express sonde kredser i en elliptisk bane om Mars; Normalt tager den billeder af overfladen år den er tættest på - ca. 300km over Marsoverfladen. Men billedet her som viser Mars's sydpol under Mars's sommeren, er taget mens den var længst ude i sin elliptiske bane, for at lave et kallibreringsbillede. Det har samtidigt givet et fantastisk oversigt over Mars.

SE 'Sweeping over the South Pole of Mars' hos ESA
Salte og have på Mars Der er talrige beviser for at der meget tidligt i Mars's historie, har været flydende vand eller væsker på Mars. Normalt vil en kold tynd atmosfære få væsker til at fryse lynhurtigt og dermed gøre det umuligt for vandet at lave de eriosioner og salt-lag man har fundet. Men nye spektralanalyser fra MRO-sonden, viser at den mængde Carbon som en CO-domineret atmosfære ville efterlade i undergrunden, højest har været dobbelt så tæt som den nuværende atmosfære. Altså ingen varm tæt atmosfære!

'What Happened to Early Mars' Atmosphere?' hos NASA
Støvstorm på Mars Støvstormene på Mars har været kendt siden 1870, men man har aldrig vidst så meget om dem; hvordan de breder sig til hele planeten, hvad der driver dem og hvor meget sand de løfter.
Men Mars Global Surveyor (MGS) satellitten's data gennem 16år er det nu muligt at begynde at behandle detaljerede data statistisk , så man har slået fast at:
1. Stormene optræder ved omkring jævndøgn (forår og efterår)
2. Hyppigst på høje breddegrader omkring nordpolen.
3. De spreder sig i løbet af få uger
4. Stormene redegør for halvdelen af det luftbårne sand (resten af støvdjævle)

Kilde: 'Dust Storms on Mars' fra Harvard
Saltaflejringer vidner om et vandfyldt krater på Mars Geologer har ofte sagt om fund på Mars at "det ligner.." eller "..på Jorden er"

Men en ny analyse af fordelingen af saltaflejringer i et Mars-krater, viser anderledes tydeligt at krateret have været fyldt med saltvand, for at saltet kan være fordelt som det er.

De daterer aflejringerne til "kun" at være 3,6 mia. år gamle, og dermed nok rester efter en af de sidste søer der har været på på Mars

SE 'Salt flat indicates last lake on Mars' fra Colorado University