Mars


Curiosity roveren tilbragte det meste af Marts måned på en bakkekam kaldet "Garden City". Udover at studere de meget spændende klipper,brugte man også tiden på at opgradere softwaren i ChemCam instrumentet, som tredoblede instrumentets følsomhed. Klippefremspringet er geologisk spændende fordi de slags fremspring opstår når vand eroderer jordlagene (Klippen er ca. 1 m høj).


Kilde: 'Veiny 'Garden City' Site and Surroundings on Mount Sharp, Mars'
Mars månen Phobos Den lille Mars måne Phobos der kredser kun 6.000km over Mars. Ligesom Jorden Måne mister den også momentum, så den mister 2cm højde om året. Om 30-50 millioner år vil den formentlig blive revet fra hinanden og resterne ende på Mars overfladen.

Phobos er dækket af et tykt lag regolit materiale (støv/sand), med nogle karakteristiske lange striber og kratre.Nye analyser af striberne viser at de faktisk er de første tegn på at Phobos er ved at falde fra hinanden

SE 'Mars’ Moon Phobos is Slowly Falling Apart' fra NASA
Mars atmosfæreJordens nordlys skabes når solyset rammer magnetfeltet. Men til trods for at Mars ikke har noget magnetfelt, så er der aligevel en svagt ultraviolet aurora, som ESA Mars Express for første gang registrerede i 2003.

Mars nordlys skabes når solvinden rammer dens øverste atmosfære. Ved at sammenligne 10års data fra jordobservationer med Express sondens målinger af elektrisk flux, ved man nu meget mere om Mars's Aurora: Fx. varer det kun få sekunder og der er ikke noget gentagelse og bestemte steder på Mars.

SE 'Changing the ligth on Aurora on Mars' fra ESA
Forskere mener at have fået komplet overblik over hvor meget atmosfære Mars mister ud i rummet; Data fra Maven satellitten viser at solvinden tager 100gr/sekundet, svarende til 3000ton/år
Det forklarer dog ikke nødvendigvis hvor Mars atmosfære blev af,. for den kan bvære frosset ned og nu ligge bundet i overfladematerialet.
Hidtil har man konstateret at Jorden mister mere masse til rummet end Mars. Om de nye data ændrer dette billede er ikke til at sige, men det er noget der interesserer mange forskere meget i relation til exoplaneter

SE 'NASA Mission Reveals Speed of Solar Wind Stripping Martian Atmosphere'

To danskere drømmer om at komme til Mars og de ikke bare drømmer om det, men fyrer den også af!
Personligt får jeg flashbacks til studietiden :)

SE MERE pp Spændt Op Squad