Mars

De frosne kløfter på Plutos nordpol
De frosne kløfter på Plutos nordpol
Geologiske analyser af billeder af Plutos nordpol, fortæller en spændende historie om Pluto's overflade's tilblivelse:
Den største kløft (gul) er 75km bred og ligger tæt ved dens nordpol. Derudover er der adskillige ca. 70km store bassiner, som er 4½km dybe, som er dannet når overfladen er kollapset pga afsmeltninger under overfladen; Omtrent som de jordiske jordfaldshuller - bare meget større!.

Kilde: NASA
Mars månen phobosI november 2015 lavede NASA's Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) sonde en manøvre der bragte den tæt forbi Mars-månen Phobos, i en afstand af kun 500km. Dermed fik den lejlighed til at tage en serie UV billeder og spektrospiske analyser af den enigmatiske måne, hvis oprindelse stadig er ukendt.
Dataene kan bruges til at sammenligne lignende data far asteroider, for at finde ligheder der kan opklare dens oprindelse. Desuden kan man - når dataene er behandlet - af- eller bekræfte spor af organiske molekyler, som ESA's mars Express sonde har registreret på Phobos.

Kilde: MAVEN observes Mars moon Phobos in the mid- and far-ultraviolet' fra NASA
Aflejringer om udtørret sø i Himalaya, ligner formationer på Mars
Aflejringer om udtørret sø i Himalaya, ligner formationer på Mars
Normalt fremhæver geologer ofte jordiske eksempler når man finder noget der kunne være spor efter tidligere vand på Mars. Men miljøet på Mars er meget koldere og har lavere tryk end på Jorden. Men nu har forskere fundet en udtørret sø højt oppe i Himala bjergene som til forveksling liger noget på Mars .- og som endda anslås til ikke at være ret gammelt . kun ca. 100 mio år

Kilder: Pressemeddelelse fra Planetary Science Institue
Sandklitlandskab på Mars ESA's Mars Express sonde har nærfotograferet et område omkring ækvator som kaldes 'Noctis Labyrinthus' (nat-labyrinter). Det er et område der er præget af kløfter, plateauer, jordskred og klitter, som er en del af det plateau som solsystemets største vulkan Olympus Mons også står på

SE MERE hos ESA
Galekraterets indre med klitten 'Dune1' i midten
Curiosity roveren vil nu fortsætte mod vandreklitten ''Dune-1'. Det blive første gang man besøger en sådan aktiv vandreklit, som satellitbilleder viser bevæger sig 1meter/år.

kilde: 'NASA's Curiosity Mars Rover Heads Toward Active Dunes'