Mars

Dannelsen af Eridane søen på Mars
Dannelsen af Eridane søen på Mars
Et studie af Terra Sirenum regionen på Mars, som blandt andet indeholder 4 bassiner som menes at have været søer, har vist hvordan søerne kan have været dannet og hor vandet blev af. Studiet har fokuseret på 4 bassiner - Atlantis Chaos, Simois Colles, Caralis Chaos og et unavngivet, som alle indeholder kemiske og geologiske spor af vand. Området menes at have huset 'Eridania Lake' som har været en af Mars's største søer. Resultaterne er publiceret i Geological Journal

SE 'The rise and fall of Martian lakes' fra ESA
Curiosity roverens borehul på Lubango klippefremspringet
Curiosity roverens borehul på Lubango klippefremspringet

Curiosity hullet har lavet et frisk nyt borehul, i en særlig interessant klippe på Lubango klippefremspringet, som er spækket med frakturer der kan skyldes vand i undergrunden. Analyserne af den indre klippe med ChemCam LIBS instrumentet blæser en del af borestøvet væk, som ses som lyst støv på det kontrastforøgede billede. Derudover har de boret et lignende hul i en intakt klippe tæt på, for at få en idé om grunden til sprækkerne.

Kilde: Curiosity mission updates blog

Støvdjævel på Marsslette
Støvdjævel på Marsslette, fanget af Opportunity fra Knudsen-bakkedraget

"Støvdjævle" er små hvirvelstorme der kan feje henover flade sletter. De er ikke ualmindelige på Mars. Men denne gang har Opportunity roveren - som idag fejrer 15års-dagen for sin opsendelse - fanget den fra oven, på sin placering på Knudsen bakken, opkaldt efter danskeren Jens Martin Knudsen

Se 'Opportunity's Devilish View from on High'
Data fra de 3 Mars-sonder Mars Global Surveyor (MGS), Mars Odyssey (ODY) og Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) har gjort det muligt at lave et detaljeret "tyngdekort" (Gravity map) over Mars. Små ændringer i tyngdefeltet over Mars påvirker sondernes baner ganske lidt. Og ved at måle forsinkelserne i signalerne mellem sonderne, har det været muligt at lave dette meget detaljerede tyngdekort, som ifølge forskerne viser at Mars stadig må have en flydende kerne.

Kilde: 'New Gravity Map Gives Best View Yet Inside Mars' fra NASA
Kometpassage kollapsede Mars's magnetfelt
Kometpassage kollapsede Mars's magnetfelt

Da komet 'Siding Spring' i 2014 passerede tæt forbi Mars blev de fleste satellitter sat i "safe mode" for at beskytte dem mod eventuelle meteoritter. Men en af dem der kunne observere videre var NASAs MAVEN, som observerede flittigt løs under passagen. Og studier af dataene viser nu, at Mars's magnetosfære blev rørt grundigt rundt, da kometen passerede gennem den.
Jared Espley fra MAVEN teamet siger "Vi tror mødet blæste dele af Mars' øvre atmosfære af, ligesom en kraftig solstorm ville gøre det"

SE 'Close Comet Flyby Threw Mars’ Magnetic Field Into Chaos' på Maven's hjemmeside