Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Mars

Godt 1 mia. år efter solsystemets dannelse blev planeterne udsat for det bombardement der også arrede Månens overflade. Ny forskning viser at det var sandkorns-store svovldioxid-holdige meteoritter i denne periode, der ødelagde Mars's varme våde klima

For 4 milliarder år siden oplevede under den periode i planeternes historie der kaldes "Late Heavy Bombardment" (LHB) eller "Lunar Cataclysm" fordi det var i denne periode - der varede ca. 100 mio år - de fleste kratre på Månen blev dannet.

I denne periode oplevede de indre planeter ret mange meteornedslag som Månen jo stadig er præget af. Men de blev også ramt af en tilsvarende sværm af mikrometeoritter som indeholdt større mængder svovldioxid (SO2) end de større asteroider som bla. skabte Månens kratre. Det gjorde atmosfæren surere både på Jorden og på Mars og sammen med den mindre sollys-mængde dengang medført det en permanent is-vinter på Jorden der må have varet hele perioden og som har gjort det svært for livet at udvikle sig.

Men konsekvenserne var endnu mere katastrofale for Mars, og kan ifølge klimatologerne have været ansvarlig for at forvandle Mars fra en våd varm planet til den kolde ørken den er i dag.

Kilde: Imperial College of London