Det er langt lettere at få prøver tilbage fra en af Mars's måner end fra selve Mars. Og da månerne kredser så lavt om Mars, kan meteor-nedslag på planeten have spredt materiale og eventuelle spor efter liv til månerne.

Man har fundet adskillige meteoritter på Jorden, som man er sikre på stammer fra Mars. Det kan lade sig gøre, fordi lidt større meteornedslag på Mars kan sende klippestykker og fragmenter helt ud i rummet, hvorfra nogle af dem også kan have ramt Jorden.

Når meteorer rammer Mars, laver de jo et krater og graver dermed ret dybt ned i undergrunden, så underjordisk materiale kan være blevet sendt ud i rummet

Analyser af hvordan det spredes ud i rummet som vist på billedet øverst viser at månernes overflade er fyldt med Mars-overflade-materiale fra de sidste 10 millioner år. Så hvis der indenfor den periode har været spor efter liv, vil det også ligge frit tilgængeligt på overfladerne af Mars's 2 måner Phobos og Deimos.

Og det er langt lettere at få prøver tilbage fra månerne end fra selve Mars, fordi en retur-raket ikke skal kravle op af Mars's tyngdefelt. En sådan mission vil ikke være meget mere besværlig end de asteroide-prøve missioner som både ESA, NASA og japanske JAXA allerede har udført.

Kilde: Purdue University