Månen

For 40år siden så Apollo astronauterne noget der burde være umuligt på den atmosfæreløse Måne; Nemlig Zodiakal-lys, som kan ses lige før solopgang. Nogle dage før LADEE sonden ramte Månen prøvede man derfor om man kunne se det igen, mens sonden fra Månens natside nærmere sig dagsiden; Og det kunne den!

Kilde: NASA/Ames Research

Måneformørkelse

Her til morgen kan man opleve en fuld måneformørkelse i Amerika og Australien, men desværre ikke i Europa. Den kan dog ses streamet fra NASA.
Sol- og måneformørkelser kommer som regel i serier kaldet terader, så man i år vil kunne se 4 formørkelser. Ingen af dem kan desværer ses fra Europa.

SE Formørkelsen på NASA TV

Månen er så fuld af kratre, at astronomerne kan have svært ved at nå at tælle dem alle. Derfor har amatører hjulpet til med at identificere og kortlægge kratre på månebilleder, i crowd-sorcing projektet CosmoQuest.
LÆS MERE på University of Colorado, Boulder

Månekrateret Aristarchus

Spanske robot-teleskoper der holder øje med Månen efter meteornedslag, har fanget et rekord-stort nedslag på Månen.

Nedslaget anslås at have skabt et nyt 40m stort Månekrater! SE VIDEO

Kinas månerover kører igen

Kina's Månerover blev tvunget til at gå i dvale da Månens 14 døgn lange nattemørke faldt på i julen. Men nu er dagslyset begyndt igen og Kina har genetableret kontakten til landeren og roveren, som nu kører igen.

Kilder: China News citeret i bla. UT