Månen

I 1968 observerede og fotograferede astronauterne på Apollo programmet et skær over månens horisont før solopgang, som ikke burde være der når Månen ingen atmosfære har.

En ny model kan forklare fænomenet som støv, og en månesonde opsendes om 2år som kan løse mysteriet

moonJorden og Månen blev skabt som et resultat af et gigantisk sammenstød mellem to kloder på størrelse med Mars og Venus. Hidtil har man antaget, at det skete, da solsystemet var 30 millioner år gammelt. Men ny dansk forskning viser, at Jorden og Månen må være dannet væsentligt senere - måske helt op mod 150 millioner år efter solsystemets dannelse.

moon zoo

Alle LRO's billeder af Månen lægges online så alle kan være med til at udforske Månen. Og det er ikke kun for sjov for når sonden sender billeder tilbage i en opløsning på 1m/pixel med 15mbit/s, kan de professionelle ikke følge med. Så hvis du interesserer dig for Månen og har lidt tid til overs til at udforske de seneste billeder, kan du gøre en virkelig forskel

Ifølge forskere fra NASA's Lunar Science Institute, kan Månens kratre være ladet med strømfrskelle på op til >100.000V af solvinden.

spinelDet er ikke hver dag man finder et nyt mineral på Månen, og slet ikke i store mængder liggende frit fremme på Måenoverfladen. Og tilmed et krystal som i sin rene form er prissat som  ædelsten