Månen

Jorden formodes at have oplevet en episode kaldet "Late Heavy Bombardment" (Det sene bombardement LHB), hvor den i en periode blev ramt af mange større meteornedslag. LHB teorien baseres bla. at Månens have blev dannet af store nedslag i denne periode. Men nye målinger viser at havene sandsynligvis blev skabt af ét nedslag.

Kilde: Journal of Geophysical Research,

Har du nogensinde tænkt på hvordan det må være at stå på kanten af et månekrater?. LRO-sonden har lavet en fantastisk mosaik af Aristarchus kraterets vest-væg der giver en klar følelse af det

Jorden rammes regelmæssigt af solstorme som skaber nordlys over Jordens atmosfære. Månen derimod som ligger ubeskyttet udsættes direkte for de voldsomme solvinde der mest består af ioniserede gasser. Nye beregninger fra NASAs Goddard center viser at Månen mister 100-200 tons overfladestøv som hvirvles op og ender i rummet, hver gang et typisk soludbrud rammer os!

LÆS MERE hos NASA

Forskerne fra Arizona state University som sdriver LROC kameraet på NASA's LRO sonde har netop frigivet det seneste fuldstændige kort over Månen. Det viser detaljer ned til 100m med en højde-præcision på kun 10m.

Ionosfæren er den øverste del af vores atmosfære, hvor molekylerne ioniseres af solvinden og nordlyset opstår. Paradoksalt nok fandt NASA under Apollo-missionerne at Månen også har en ionosfære! Hvor den kommer fra er først blevet opklaret nu (Med video).