Månen

Forskere har  fundet adskillige eksempler på at Månen skrumper. Og det er ganske naturligt for et legeme der afkøles. Men nu har geologer fundet eksempler på at den også udvider sig. Disse forkastninger viser dermed at Månen har en mere levende overflade end man hidtil har antaget.

Normalt betragter vi Månen som en gold størknet stenklump uden atmosfære eller anden beskyttelse såsom magnetfelt. Men nye undersøgelser af månesten foretaget med ESRF-cyklotronen viser at den rent faktisk har en flydende kerne.

LÆS MERE hos ESRF

Jordskred i måne krateret Phyteas

NASA's LRO sondes høj-opløsningskamera har taget dette billede af kanten af Pytheas krateret, hvor et jordskred af basalt materiale har dannet et flod-lignende jordskred ned langs kraterkanten.

Måne-klippe i Schiller krateret

Lunar Reconneisance Orbiteren har fanget dette meget detaljerede billede af sporet efter en rulle-sten på Månen, som formodentligt kun er Synsfeltet her dækker ca. 400m og klippen nederst er 8m i diameter

Månens sydpol billede kortlægning

NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter har kortlagt hidtil mørklagte dele af Månens overflade i de evige skygger ved polerne