Månens bagside - højdekort

Månen har fire særheder:
- Den meget stor i forhold til Jorden
- Hvorfor har vi kun én Måne?
- Den vender altid samme side mod Jorden
- Dens bagside er meget anderledes end den Jord-vendte.

En ny model der antager at Jorden oprindeligt havde to måner, som er stødt sammen, forklarer alle fire spørgsmål!

Månen er ganske enkelt for stor til  at Jorden skulle have kunnet indfanget den. Og hvis de var dannet sammen, ville de være endt med at smelte sammen. Derfor er den gængse teori at Månen er dannet ved en senere kollision med et Mars-størrelse objekt, mens Jorden stadig var overvejende flydende. Kollisionen slyngede en del af Jordens indre ud i en mindre klump som vi idag kender som Månen.

Men problemet med den model er, at den med stor sandsynlighed vil ende med at skabe flere måner.

En anden ting ved Månen er spørgsmålet om hvorfor dens jordvendte side er relativt flad, mens bagsiden har en tykkere skorpe med højere bjerge og plateauer.

Men hvad ville der ske, hvis sammenstødet der skabte Månen endte med flere måner? Så kunne vi have været omsværmet af 2 eller flere måner, ligesom alle de mere yderligt liggende planeter.

Men hvis de var endt i nogenlunde samme afstand fra Jorden, ville de meget let kunne støde sammen og ende som et objekt.

Den tese har forskere fra UCSC teste og har dermed også kommet med en forklaring på den tykkere skorpe på bagsiden af Månen: Det er ganske enkelt rester af en anden og mindre måne!

Modellen forklarer også hvorfor Månen altid vender samme side til Jorden - nemlig fordi Månen derved fik en skæv tyngdefordeling, så den tungeste side blev låst af Jordens tyngdetiltrækning. Lige præcis den del af historien kunne også have mange andre forklaringer, men modellen forklarer det i alt fald på en meget åbenlys måde.

GRAIL sonderne som opsendes næste uge, skal måle Månens tyngdefelt, og vil dermed kunne give vigtige spor om Månen oprindelse og vil også kunne be- eller afkræfte denne model.

Så 'stay tuned'..

Kilde. University Center Santa Cruz
Læs også om GRAIL sonden hos NASA