Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Månen

moon zoo

Alle LRO's billeder af Månen lægges online så alle kan være med til at udforske Månen. Og det er ikke kun for sjov for når sonden sender billeder tilbage i en opløsning på 1m/pixel med 15mbit/s, kan de professionelle ikke følge med. Så hvis du interesserer dig for Månen og har lidt tid til overs til at udforske de seneste billeder, kan du gøre en virkelig forskel

Flere sonder kredser nu Månen og affotograferer den konstant, mens de passerer hen-over overfladen. LRO som nok er den mest markante, har alene 3 kameraer som sender data tilbage til Jorden med en megabit forbindelse.

Dermed får vi kortlagt Månens overflade i detaljer ned til få meter/pixel, hvor tidligere kortlægninger kun har været ned til hundreder af meter/pixel og mest har dækket den side af Månen der vender mod Jorden.

Men kortlægger er så meget sagt, for selvom computere automatisk kan kalibrere billederne og lægge dem ned i en online database, så har de sværere ved at definere kraterkanter, klassificere kratertyper og spotte særlige detaljer.

Derfor har man - som mest er engelske astronomer - lavet et interface, så registrerede internet-beMen det er en stor opgave, så alle inviteres derfor til at deltage, og søgende kan kortlægge kratre, identificere månesonder osv, på en måde som computere ikke kan.

For at sikre sig mod useriøse og/eller "skeløjede" deltagere, skal man registrere sig og gennemgå en lille test.

Moon Zoo: Crater Survey fra The ZooniverseVimeo.