Nye højopløsningsbilleder fra MRO måne-sonden har afsløret en række sprækker eller forkastninger der skyldes at Månens skorpe er sunket sammen, efterhånden som Månens kerne kølede af.

Disse sænkninger blev allerede observeret af Apollo 15, 16 og 17, men da de kun dækkede ca. 20% af Månens overflade langs dens ækvator, kunne man ikke være sikker på at det var geologiske forsænkninger. og hvor udbredte de var: Dvs. hvor meget Månens overflade havde sænket sig.

Men MRO sonden har nu affotograferet et større område af Månen og i langt finere detaljer, så man har fundet 14 nye sænkninger, hvoraf en del ved højere breddegrader. >dermed ved man nu også at de er et globalt fænomen og har dermed kunnet afgøre at Månen faktisk er krympet en smule.

Sænkningerne opstår når underlaget sætter sig. På Jorden optræder de på en lidt anden måde fordi Jordens skorpe "glider" på en flydende kerne, men de findes også på Jorden

Hvornår er de fra?
Man har heller ikke vidst hvornår den krympede, når man ikke kunne se dem i samme detaljer som de nye billeder. Men de nye billeder viser flere små kratre der er skåret igennem af sænkninger, som man kan se på det forstørrede udsnit til venstre herunder.

Nu udsættes Månen jo regelmæssigt for meteornedslag, sol også rammer gamle kratre. Derfor udvaskes de mindre kratre "hurtigt" - dvs. i løbet af noglemillioner år - så man generelt kan sige at mindre kratre er unge kratre. Og når sænkningerne skærer igennem sådanne unge kratre på den måde, tyder det på at de er endnu yngre

Kilde: Lunar Robotic Orbiter (LRO)'s hjemmeside