Månen "Schrödinger basin" er et af de yngste af Månens helt store kratre. En ny geologisk analyse af det fortæller dets voldsomme historie

Schrödinger basinet er godt 320km i diameter. Det er det næst-yngste af Månens basiner med en alder på" kun" 3,8 milliarder år. Et bassin er geologisk defineret som et krater der er oversvømmet med basalt materiale (mao. lava)

Månen har naturligvis mange andre yngre kratre, men ikke nogen helt så store, og heller ikke oversvømmet på samme måde som Schrödinger, selvom nogle dog er oversvømmet af sand på en måde der ligner et basin.

Ifølge geologernes analyser var det et objekt på 35-40km i diameter der ramte Månen for 3,8 mia. år siden og skabte bassinet. varmen fra nedslaget smelte klipperne og skabte kratervæggende som på farveladen her er vsit med brunt. Men de skabte også en indre ring-væg af smeltet materiale som også er vist med brunt. Det smeltede materiale er blevet kastet i alle retninger ved nedslaget og dele af det er faldet ned og har dannet kraterbunden.

Kraterbunden er dækket med materiale af varierende albedo eller refleksionsevne. Det skyldes at materialet smeltet på forskellige måder afhængigt af hvor store klumper det har bestået af og hvor højt det har været kastet op; Afkølingen - selvom det har været en proces der kun har taget kort tid - varierende mellem nogle minutter og dage - har stor betydning for hvordan materialet ser ud bagefter. Derfor er kraterbundens farve fremhævet med de grønne nuancer for at vise det forskellige materiale det består af.

Da meteoren ramte Månen, borede det sig langt ned i overfladen og skabte en kanal ned til de flydende lava-lag Månen havde på det tidspunkt. Det skabte derfor en lille vulkan der boblede op af hullet efter selve krateret var faldet til ro. Dette vulkanske materiale er fremhævet med rødt.

Siden krateret blev dannet, er det også blevet ramt af andre mindre meteorer som har kastet materiale ud; Det skiller sig også ud og er fremhævet med gult på billedet

Kilde: Goddard