Moon South  pole

Mens NASA's budgetter og planer om at tage til Månen er blevet beskåret, planlægger ESA en månelander.

ESA har allerede fået flere industri-forslag og går nu videre ...

Månen sydlige polare egne er med sine dybe kratre og høje bjergkæder meget forskellig fra det relativt bløde terræn som Apollo astronauterne besøgte for 40år siden. Dette knoldede landskab er målet for ESAs næste rumeventyr.

Muligheden for at finde vand-depoter, det geologisk interessante terræn og den konstante adgang til solenergi, gør det til et ekstremt interessant område for både forskere og teknikere. Det er derfor det primære mål for fremtidige bemandede månemissioner.

ESA forbereder nu en Månelandingsmission der skal bane vejen for astronauterne. Den bliver den første Europæiske månelander, og det første besøg på Månen sydpol

ESA beder derfor industrien om flere forslag til landerenAldrin's fodspor på Månen

Forberedelse til bemandede missioner
De første krav til den er at den skal kunne navigere meget præcist for at lande sikkertg i det kuperede terræn. På vejen ned skal den også kunne observere terrænnet og genkende farlige ting. Det skal ske i de få minutter under nedstigningen og må derfor ske automatisk med dens egen 'intelligens'.

Derefter skal landeren undersøge området med en vifte af forskellige instrumenter, som bla. skal undersøge området fro ressourcer og om stråling ol. udgør en fare for astronauter

Lunar Lander   concept from OHB-System AG

Lunar Lander koncept fra OHB-System AG

Europa’s vision: At lede udforskningen

Flere europæiske leverandører har allerede vurderet de forskellige missioner og designs. Næste skridt for ESA er derfor 'fase 1b'  som  skal specificere missionerne log snævre sig ind på designet.

Denne 1½år lange fase som  vil  begynde denne sommer, og vil ende ud med et koncept og fuld-skala model af den endelige europæiske månelander.


Lunar Lander concept  from Astrium GmbH

Lunar Lander koncept fra Astrium GmbH

Information session om Lunar Lander
ESA holder derfor en informations-session om projektet for forskere og leverandører. det afholdes 14 april i Holland på ESA’s space research and technology centre (ESTEC)

Sessionen henvender sig til dem har henvendt sig til den tidligere rundspørge


Kilde: ESA