Har du nogensinde tænkt på hvordan det må være at stå på kanten af et månekrater?. LRO-sonden har lavet en fantastisk mosaik af Aristarchus kraterets vest-væg der giver en klar følelse af det

Aristarchus krateret ligger på et plateau ved samme navn - Aristarchus plateauet - som er dannet af lavastrømme, gennemskåret af kløfter og omgivet af basalte områder. Det gør plateauet til et af de mest geologisk interessante områder på Månen.

Og så for ikke så længe siden - i alt fald geologisk set - hamrede en større asteroide eller komet ned i dette område og nærmest skar et 3km dybt hul i plateauet som står som et tværsnit der nærmest er skåret med en skalpel.

Månekrateret aristarchus

NASAs Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) sonde passerede krateret 10 november 2011 i en højde af kun 26 km. Og 26km er ikke meget: det er kun ca. det dobbelt af ruteflyenes flyvehøjde!

LRO passerede lige øst for krateret, mens den kiggede 70° mod vest, så man kunne få dette skrå kig ned på vestvæggen i krateret. På LRO's billeddatabase kan man zoom billedet ind til en hel sindssyg opløsning af kun  1,6meter/pixel

De to hvide pile tv. for krateret viser hvilket område panoramaet viser


Se Panoramaet i fuld opløsning i LROs billeddatabase

LÆS MERE hos Arizona State University