Hydrogen-alpha observations of the sun's edge from the Coronado    instrument of the Mauna Loa Solar Observatory showing what the authors    believe to be the comet approaching the solar limb.Solforskere har fulgt en komet dykke ned i Solens atmosfære og fordampe i Solens 100.000grader varme øvre atmosfære

Under studier af Solen med  NASA's tvillinge-STEREO satellitter, kunne et forskerhold fra Berkeley følge en komet blive tilintetgjort i Solen.

Det er ikke første gang man mener at have observeret en sådan dramatisk hændelse, men det er første gang man har haft er 3D instrument til rådighed, så man har kunnet være sikker på banen, og på at den faktisk er blevet opslugt af Soen.

Kometer der kommer tæt på Solen er sjældent blevet observeret så tæt på Solen, hvor de drukner i lysmængden fra Solen. Men denne komet overlevede tilsyneladende turen ned gennem Solens korona og forsvandt i  chromosfæren, hvor den fordampede i den 100.000graders varme.

Den flere kilometer store komet er blevet sporet tilbage til asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.

The predicted path of the comet after it was expelled from a belt   between the orbits of Jupiter (outer circle) and Mars, and before it   crashed into the sun.The predicted path of the comet after it was expelled from a belt  between the orbits of Jupiter (outer circle) and Mars, and before it crashed into the sun. (Claire Raftery, Juan Carlos Martinez-Oliveros, Samuel Krucker/UC Berkeley )

Raftery og hendes kolleger Juan Carlos Martinez-Oliveros, Samuel Krucker og Pascal Saint-Hilaire, har på baggrund af analyser af dens bane konkluderet at den må have hørt til den såkaldte Kreutz familie af kometer, som er en sværm af Trojanske kometer der gemmer sig i asteroide bæltet og normalt ikke kommer tæt på Solen. Men denne er formodentligt blevet smidt ud af bæltet på grund af en tæt passage af et andet objekt i asteroide-bæltet og har dermed lavet sit første og eneste loop ind omkring Solen.

De blev først opmærksomme på kometen da de så den nævnt i en observationsrapport i januar, og beregnede dens bane indenfor en præcision af 1000km.

Baseret på dens ret korte hale på ca. 3 mill. km, mener de at den har indeholdt tungere bestanddele end normale kometer, hvilket også forklarer hvrodan den kan være nået så langt ind i den varme atmosfære om Solen

Kilde: Berkeley university