Kometer


I aften kl.22 dansk tid,passerer de to kometer 168P/Hergenrother C/2012 J1 (Catalina) hinanden. Det kan kun ses fra en bestemt vinkel, som det lille private 'Slooh' rumteleskop kan se.
Derfor kan man i aften se de to kommeter passere hinanden i rummet kl. 22 på Slooh.com

Komet Elenin som passerede Jorden i en afstand af  "kun" 35mill. km forrige uge, er nu gået endnu mere i stykker. NASA mener dermed ikke den vil overleve som andet end en bunke småsten når den igen forlader det indre solsystem.  Men indtil videre kan den stadig ses mellem tvillingerne på østhorisonten sent om aftenen

Komet 2010X1 Elenin som blev opdaget sidste år, står netop nu godt på himlen mellem tvillingerne i sydøst efter midnat.

Selvom den ikke blev så klar som man havde håbet fordi den gik i stykker, er den stadig ret klar ved magn. 7,3 og man kan være heldig at se rester efter bruddet.

Kometer har længe gemt på et lille mysterium, idet deres kemiske sammensætning både viser tegn på at være dannet i et varmt OG et koldt miljø. Men en ny undersøgelse af den særlige klasse der kaldes "centaurer" som er indfangne Kuiper-bælte asteroider, viser at temperaturforskellen mellem dag- og natsiden kan forklare de to signaturer

LÆS MERE på arXiv

Komet Hartley2 kerne og halo

Analyser af dataene fra mødet med komet Hartley 2 viser at dens vand minder forbavsende meget om Havvand. Efter de hidtidige teorier stammer  <10% af Jordens vand fra komet-nedslag, men de nye data antyder at det godt kan være meget mere.