Kometer

Spredt i baner mellem Jupiter og Neptun, gemmer der sig er en spredt asteroide-klasse kaldet Centauere, som menes at være indfanget af Jupiters tyngdekraft. De har forvirret forskerne, fordi de både ligner asteroider og kometer, men nu har data fra WISE vist at de ER komet-rester.

Kilde: NASA

Komet ISON

Studier af komet ISON med Spitzer rumteleskopet, viser at den nu - 502 millioner km fra Solen - har en 300.000lkm lang hale, og udsender 1 mio. kg CO2 gas og  54,4 mio. kg støv om dagen.

Kilde: Spitzers missionpage


Mens komet ISON som kommer tila t dominere himlen i julen nærmer sig, accelereres den stadigt på sin vej ind om Solen. Dette er en timelaps film, taget med Hubble over kun 43minutter.
Kilde: NASA

Komet ISON fotograferet af Gemini observatoriet

500 mio. km ude er komet ISON - efterårets store kometshow - på vej ind mod Solen. Nye målinger fra Gemini og Hubble observatorierne viser at den er 5-6km stor og allerede nu er omgivet af en 5000km stor gaståge (koma)

Kilde: Gemini observatoriet


I gennemsnit får vi hvert 10ende år en ekstraordinær klar komet at se på nattehimlen. Og dette årtis komet er - indtil videre - komet ISON, som kommer til at nå magnitude -6 i nov-dec i år - dvs. 3-4x klarere end Venus!.
Hubble har taget dette første "snig-premiere-billede" af den, mens den (nu) stadig er 640 mio.km ude, eller lidt tættere på Solen end Jupiter

Kilde: Planetary Science Institute og aerith.net