Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Kometer

Epoxi sonden har observeret en hidtil ukendt type komet-udbrud: Koncentrationen af cyanid der kogetr af kometen er steget kraftigt i løbet af den sidste uge.

Kometer er små kolde legemer der varmes op af Solen, så den begynder at "koge" når isen tør op. Dermed dannes der en tåge omkring den, som solvinden presser væk fra kometen og den velkendte hale dannes.

Den del af det har ikke overrasket nogen. Det har heller ikke overrasket at der er cyanid i komet-haloen; Det har man også set mange gange før.

Men koncentration af Cyanod i Hartley2's halo er steget uventet voldsomt; I løbet af kun 8 dage er koncentrationen 5-doblet!

På Jorden er Cyanid en - heldigvis - sjælden og meget giftig gasart. Men i rummet er det en forbindelse der ofte dannes i komete. Cyanid er en forbindelse der indeholder en kraftig kulstof-Nitrogen med bindingen; C≡N

Opdagelsen er meget vigtig dels fordid en siger noget om indholdet af kometer, men i også fordi ioniserede cyano forbindelser har en helt anden farve end de blålige og og grønne farver, kometers ion- og støvhaler normalt har. Dermed skal astronomerne bruge nogle helt andre filtre for at observere kometen, hvis de vil danne sig et fuldstændigt billede af aktiviteten omkring den

Kilde: NASA/JPL