Komet 67P/Churyumov-Gerasimenko og dens halo Oxygen molekyler (fri ilt; O2) som vi kender den fra vores atmosfære er ikke så almindeligt i rummet, fordi Oxygen hellere vil gå i forbindelse med brint og danne vand, eller Kulstof og danne CO2. Derfor blev astronomerne noget overraskede da ESA i nov 2015 fandt O2 om komet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Man mente på det tidspunkt at det måtte være "Oprindeligt" ilt som var frosset ned, og nu tøede op. Men selvom det var et spændende perspektiv, troede kemikerne aldrig helt på det, fordi ilten selv i frosset tilstand burde være gået i forbindelse med nogle af de andre stoffer i kometen i løbet af de milliarder år.

Men nu har en kemiker afklaret hvor iltmolekylerne sandsynligvis kommer fra. For når kometens is tør op, ioniseres det af den hårde UV stråling fra Solen, som også presser det tilbage mod kometen, hvor det stærkt polære ilt stjæler ilt fra vanddampene og danner ilt-molekylerne + brint.
Hjælpen kom fra en lidt uventet kant, da det ifølge bladet Engineering var en kemiker som normalt laver computerchips med den samme teknik der regnede den ud