Kometer

Jets ved daggry på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko
Jets ved daggry på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko

I 2014-2016 fulgtedes Rosetta med komet komet 67P/Churyumov-Gerasimenko og sendte et væld af data tilbage til Jorden som stadig studeres grundigt.
Et af de seneste resultater er undersøgelser af de jets der strømmede ud fra kometen og omgav den som en atmosfære (kometens koma). De nye undersøgelser viser at denne koma langt fra er homogen, men varierer afhængigt af hvor og hvornår på dagen. Analysen viser nemlig at jettene hovedsageligt strømmer ud "ved daggry" på kometen, og mere nogle steder end andre, som det også ses på billederne herover skriver Max Planck Gesellschaft
komet 67P/Churyumov-Gerasimenko ingredienser
I en artikel fra Max Planck Geselschaft har et par forskere der har studeret komet 67P/Churyumov-Gerasimenko som ESAs Rosetta sonde kredsede om, publiceret en detaljeret liste over kometens sammensætning.Og listen indeholder 2 overraskelser:
1.For det første har komet 67P en meget høj andel af organiske forbindelser (kulstofforbindelser; Altså langtfra liv, men forudsætninger for det), idet næsten halvdelen af kometens overflade består dem.
2. Den anden halvdel består af uhydrede klipper. Det mener de skyldes at den har været permanent frosset og dermed ikke tidligere har været inde at runde Solen; Det gør den til en såkaldt "oprindelig komet", som altså er en frossen udgave af det Solsystemet blev dannet af. Altså en lille interplanetarisk tidskapsel!
Komet PANSTARRS 2012K1Solsystemets yderste del er den såkaldte Oort kometsky. De fleste af de kometer vi kender, er kometer i langstrakte elliptiske baner, som kommer ind om Solen med op til århundreders mellemrum. Men enkelt kometer er "førstegangs-kometer" som har ligget gemt som tidskaplser fra solsystemets dannelse, men pludselig er blevet skubbet ud af banen og som vi dermed ser for første gang. Komet C2012K1 var et eksempel på en sådan oprindelig komet.

Efter de normale teorier om kometernes oprindelse, ville man forvente at C2012K1 havde stærke Silicium-absorptionslinier. Men C2012K1 overraskede ved ikke at indholde meget Silicium, men istedet have større mængder kulstof. Dermed mener forskerne den består af større støvkorn, som normalt dannedes længere inde i solsystemet, end ude i Oort skyen. Fundet udfordrer dermed den gængse teori om kometernes oprindelse, men kan også betyde at C2012K1 har en særlig forhistorie.
Kilde: Comet’s First Passage Through the Solar System Reveal Unexpected Secrets
Udbrud på komet 67P/Churyumov–Gerasimenko's indre
Inden ESAs Rosetta sonde endte sine dage på den komet den havde fulgt i flere år, sendte den store mængder billeder og data tilbage til Jorden. Blandt disse data fangede den 3 juli 2016 et udbrud på komet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Nye analyser af udbruddet viser at detstammede fra kometens indre, forårsaget af gastryk fra fordampende is.
"Vi så en klar gassøjle blæse væk fra overfladen som et springvand. Det varede ca 1 time og producerede 18kg støv/sekund" siger Jessica Agarwal fra Max Planck Institute for Solar System Research i Göttingen, Tyskland, som er forfatter til publiceringen af undersøgelsen
Kilde: Rosetta finds cometplume powered from below fra ESA
Animation af komet/asteroide A 2017U1s bane
En nyopdaget komet eller asteroide A2017 U1 som blev fundet 19. okt, har den mest ekstreme bane man hidtil har set fra en komet eller asteroide; Den nærmede sig Solen direkte oppefra, med en hastighed på 25,5km/s, og vil fortsætte direkte ud af solsystemet, tilbage til det interstellare rum den kom fra.
"Det er den mest ekstreme bane jeg nogensinde har set. Den er ekstremt hurtig og på en bane som vi er sikre på at den er på vej ud af solsystemet og ikke kommer tilbage" siger Davide Farnocchia, fra NASA's Center for Near-Earth Object Studies (CNEOS)
Kilde: Small Asteroid or Comet 'Visits' from Beyond the Solar System fra Hawaii universitet