Om morgenen 12 november når Rosetta kun er 22,5km over komet 67P/Churyumov–Gerasimenko, skal den frigøre Philea landeren, som skal lande på kometen 7 timer senere. Signalet er 28 mninutter om at nå Jorden, så ESA vil først få besked om landingen kl 17, og få signal fra landeren selv kl. 18.30 - hvis landingen er gået godt.

Philesa landingssytedet på komet 67p
Umiddelbart har man jo allerede valgt et landingssted, men 14 oktober vil man reviewe, om man med de seneste data stadig mener at det er det bedste landingssted. Skulle man have skiftet mening pga nye data, vil landingen på back-up landingsstedet blive udsat til 12 nov.

ESA vil iøvrigt udskrive en hurtig lille konkurrence, om at navngive landingstedet i ugen omkring 14 oktober

Rosetta rumsondenMens Philea landeren undersøger komet 67P/Churyumov–Gerasimenko med sine 10 instrumenter på overfladen, fortsætter Rosetta sonden sine bane parallelt med kometen. Herfra vil den fungere som relæ for Philea, samtidigt med at den samler fletre data med sine 11 instrumenter.

Komet 67P/Churyumov–Gerasimenko kredser om Solen i en 6,5 lang bane med Jupiter som det yderste punkt. Rosetta vil fortsætte sammen med kometen på dens tur ind om Solen og forventes at fortsætte med at undersøge og sende data tilbage til Jorden et år endnu.

ESA skriver ikke noget om forventningen til landerens levetid, men den vil formodentligt ikke overleve turen ind om Solen, hvor man formoder kometens overflade vil blive meget geologisk aktiv, når kometen varmes op og dampe, støv og gasser trænger op gennem overfladen, for at danne en større koma og komethale.

Kilder: ESA og NASA