Jupiter

Da Voyager 1 i 1979 lavede en 'sling-shot' manøvre for at få mere fart, tog den en serie nærbilleder af Jupiter som endnu ikke er blevet overgået. Og nye billedbehandlinger af de gamle billeder, viser endnu flere detaljer og farver end nogensinde før.

SE FLERE Jupiter-billeder på Voyagers hjemmeside

Jupiter månen Europa's iskappe

Ved at simulere forholdende på Jupitermånen Europa, som er domineret af en tyk iskappe, er det lykkedes at rekonstruere hvordan dens overflade er kommet til at se ud som den gør. Den består af iskrystaller af H2O, MgSO4 og CO2 under højt tryk (300bar) og temperaturer lige under frysepunktet.

Kilde: Sciencedirect

Jupitermånen Ganymede

Astronomer fra Caltech har lavet dette komplette geologiske kort over Jupitermånen Ganymede, på baggrund af gamle optagelser fra NASA's Voyager 1, 2 og Galileo rumsonden USGS.

SE KORTET på www.jpl.nasa.gov/spaceimages


Saturnmånen Europas isdækkede overflade

Den isdækkede Jupitermåne Europa's overflade er fyldt med striber og sprækker der stammer fra nedfaldende materiale fra Jupiter. Og netop derfor har det altid undret at der er striber på kryds og tværs, eftersom de jo burde ligge langs dens rotations-plan. Men nu har man vist at ismånen på et tidspunkt har ændret omdrejnngsakse, hvilket forklarer striberne på overfladen og kan afdække det skjulte havs alder og oprindelse

Kilde: NASA/JPL

15 august observerede Keck observatoriet et voldsomt vulkanudbrud på Jupitermånen Io. Udbruddet som dækkede et areal på 37km2, var et af de største man har se på Io. Det største blev set i 2001.

(Billedet her er taget af Voyager sonden)

Kilde: New Scientist