Jupiter


Hubble observationer af Jupiter der er optaget som forberedelse til Junos-sondens' ankomst til Jupiter-systemet er blevet sat sammen til en fantastisk 4K animation af Jupiters skybælter. Udover at være flot viser den også flere nye ændringer i Jupiters skybælter
SE Hubble Maps Show Jupiter Changes and Prepare for Juno fra JPL
Jupiter 2015 fotograferet af Hubble
Nye kortlægninger af Jupiters bælter med Hubble rumteleskopet, viser hvordan den 300år gamle storm 'Den Store Røde plet' (GRS) fortsætter med at skrumpe ind. Derudover har den også fanget nogle sjældne bølgestruktrurer i planetens skybælter, som man ikke har set i årtier.

Se Hubble’s planetary portrait captures changes in Jupiter’s Great Red Spot
Jupitermånen Europa's iskappe NASA er gået et skridt videre mod at sende sonden MISE til den isdækkede Jupitermåne Europa i 2020, og har udvalgt forskere til at stå for missionen.

Sonden skal kredse om Europa i højder ned til kun 25km over den for at studere dens overflade; "Europa's iskappe har været brudt, så materiale nedenfra er kommet op. MISE vil hjælpe os til ar forstå sammensætningen af havet" siger Roger Clark fra PSI.

Europa's iskappe menes at dække over et saltvandshav, som kan være et habitat for liv.

LÆS 'PSI Researchers to Study Jupiter’s Moon Europa'
Denkaos-agtige overflade på Jupitermånen Europa Jupitermånen Europa menes at have en kerne af klippe, men menes også at huse et underjordisk hav. Dens overflade er præget af kaotiske geologiske formationer. Forskere mener iflg. ESA at strukturerne skyldes at det underjordiske vand ligger lige under overfladen, så når meteroriter gennembryder overfladen, trænger vand op nedefra, som i det tomme rum straks koger, inden det fryser til is.
ESA håber at den kommende JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) vil kunne afgøre.

LÆS ESA's JUICE-mission og 'Chaos on a watery world'
Vulkanen Loki Patera på Jupitermånen IoVoyager-sonderne gav os de første detaljerede billeder af Jupiters måner som er få tusinde km store og ½-1 mia km væk. Men nye kæmpeteleskoper på Jorden gør det muligt direkte at observere overfladedetaljer på dem.
Large Binocular Telescope (LBT) som er 2 x 8,4m teleskoper der arbejder sammen som ét 22,8m teleskop og som bruger den hidtil mest avancerede adaptive optik har kunnet observere detaljer på den kun 200km store vulkan Loki Patera på Jupitermånen Io..

Billedet her viser de nye LBT billeder (røde) af vulkanen, med et Voyager billede lagt antydningsvist henover.

Se 'Giant Telescope Takes Close Look at Jupiter's Moon' på University of Arizona