Jupiter

17 marts kl. 01.16 dansk tid, blev Jupiter ramt af en asteroide eller lille komet, som resulterede i en flere jorddiametre stor fontæne af gasser der blev sprøjtet ud i rummet. Det var en række amatørastronomer der var så heldige at fange den sjældne - men ikke helt enestående - begivenhed. Jupiter blev også ramt af en komet i 1994 og af mindre asteroide i 2008 og 2010.
Herunder er et par af amatørernes videoer fra Youtube.

Nedslaget filnet af Australieren John McKeon


Her filmet fra Østrig af Gerrit Kernbauer
Nordlys på Jupiter
Nordlys på Jupiter
Jupiters nordlys lyser ved meget korte bølgelængder, så det ses bedst i UV- og røntgenspektret. Observationer med Chandra røntgenrumteleskopet, sammenlignet med solaktiviteten, viser hvordan Jupiters nordpol lyser op efter solstorme. det er første gang man har observeret Auroraen efter solstorme og vist hvordan aktiviteten tiltager efter soludbrud, ganske ligesom Jordens Aurora.

Kilde: 'Jupiter: Solar Storms Ignite 'Northern Lights' on Jupiter'
Jupiter fotograferet af Henrik Rosenørn
Jupiter fotograferet af Henrik Rosenørn
Denne uge er Jupiter tættest på Jorden - dvs at Jorden står lige mellem Solen og Jupiter. Dermed er den godt 1½x større end den er når den er længere væk (Den varierer mellem 29" og 50").
De fleste der kigger lidt op har sikkert bemærket den, som en meget klar stjerne der står højt i syd ved midnatstid. Og netop fordi den står så højt, er det en fantastisk lejlighed til at se eller fotografere den. Jupiters skybælter og berømte røde plet kan ses i selv mindre små teleskoper og dens måner endda med en håndkikkert!
Se også Science @NASA

Det er lykkedes at lave en computersimulation, som gengiver de jets og hvirvler (vortex'er) man gennem århundreder har kunnet se på Saturn og Jupiter. Hemmeligheden ligger i opgående varmestrømmer i nogle lag som er meget dybere end man hidtil mente.

LÆS MERE på University of Alberta
Jupiter (C) AstronomibladetStudier af andre planetsystemer, har gjort forskerne meget klogere på hvordan solsystemet blev til; Fx. at man har fundet at planeterne trækkes indad, når stjernen kollapser og "tændes". Dermed gik det i 2011 op for forskerne at der mangler en planet i solsystemet!

Nu er det lykkedes at lave en simulation der forklarer planeternes nuværende placering, og det ser ud til at Jupiter må have smidt en stor planet - sandsynligvis en gasplanet ud af solsystemet.

SE Toronto University:
'Who kicked a giant planet out of our Solar System 4 billion years ago'