Jupiter

Kort over Io's vulkaner

En ny omfattende kortlægning af varmen fra Io's vulkaner som er lavet over data fra Voyager og Cassini sonderne, afslører et komplekst billede af varmekilder der både stammer fra lava lommer lige under overfladen og fra dybere lommer. Det nuancerer dermed lidt billedet af Io som kun værende opvarmet af Jupiters tyngdepåvirkninger.

LÆS MERE hos NASA

Jupiter og dens måne IoCanadiske astronomer har fundet to asteroide-lignende objekter som har vist sig at kredse omkring Jupiter. Ved at sammenligne nye data med tidligere surveys fra 2003 har man kunnet bestemme deres baner meget nøjagtigt. Med lysstyrker på 23-24magnitude, anslår forskerne at de kun er 2-3km store, og dermed er de mindste kendte Jupiter-måner

Kilde: Canadian Astronomical Society

Hvordan kortlægger man en overflade der ændrer sig løbende, såsom Jupiter-månen Io's overflade med al dens vulkanske aktivitet? Et hold geologer har nu kortlagt dens termodynamik og identificeret dens permanente dele.

JupiterEn ny undersøgelse af Jupiters skybælter, har sammensat 12års billeder fra Cassini, Hubble og hovedsageligt Europæiske amatør-astronomer, til en animation af Jupiters skybælters bevægelser, og har dermed også kortlagt hidtil ukendte detaljer i skybælterne på gasplaneten.

jupiter og den måne Io

Astronomer har fundet 2 nye irregulære måner kaldet S/2011 J1 og S/2011 J2 om gasplaneten Jupiter. At de er irregulære vil sige at de ikke er ioprindelige mpåner men er indfangne asteroider, som  typisk roterer modsat planetens egen rotation. De er fundet vha. Magellan teleskopet i Chile

kilde: NASA og physorg