Jupiter

De 3 måner foran Jupiters planetskiveHubble rumteleksopet har fanget en sjælden samtidig passage af 3 af Jupiters måner, foran planetskiven. De 3 måner er (fra venstre) Callisto, Io og Europa.

Kilde: ESA's Hubbleside
http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/images/mediumsize/PIA19048_ip.jpg
Billexdet er af JUpitermåpnne Europa, er en mosaik af billeder taget af Galileo sonden i 1999. Ved hjælp af moderne billedbehandling er billedet og farvegengivelsen forbedret, for at give et realistisk billede af hvordan Europa ville se ud, set med menneskelige øjne

Kilde: NASA Photojournal
Jupiter med Ganymedes skygge foran den røde pletNASA's Hubblesite offentliggjorde igår dette billede af Jupiter, taget af Hubble 21 april.
Hubble skulle studere ændringer i den røde plet, men lige præcis på dette tidspunkt, kom Jupitermånen Ganymede ind foran den røde plet, så pletten kom til at ligne et 25.000km stort øje.
Man kan jo ikke lade være med at tænke på Trille's "Øjet i det høje"!! :)

Se mere på NASA's Hubblesite og billedet i fuld opløsning

Et af Jupitermånen Europa's mysterier er dens ret unge overflade, som menes kun at være 30 mio. år gammel i gennemsnit.
Der er højderygge på Europa, som kan skabe ny overflade på sammen måde som på Jorden, men det har været en gåde hvordan den kan rumme det. Nye analyser af data fra Jupitersonden Galileo, viser at der er en aktiv pladetektonik, som skubber gammel overflade ind under overfladen og dermed skaber plads til den nye overflade.

Kilde: NASA/JPL

De nyeste billeder fra Hubble viser at Jupiters Store Røde Plet (GRS) er skrumpet til den mindst estørrelse nogensinde (Se video)