De 4,5 mia år gamle klipper på Baffin Island
De 4,5 mia år gamle klipper på Baffin Island
Undersøgelser af klipperne på Baffin island mellem Canada og Grøndland, viser at nogle af klipperne på øen er ældre end Månen!vs mindst 4,5 mia år gamle!

Læs mere Siden solsystemets dannelse, er Hafnium 182isotoper stille og roligt henfaldet til Tungsten 182. Derfor kan man se alderen på klipper, ved at sammenligne forholdet mellem de to isotoper. Og klipperne på Baffin Island har vist sig at have et meget højt indhold af Hafnium 182 - endda større end de Måneklipper man har haft med hjem fra Månen!

Og da Månen er ca. 4,5 mia år gammel, kan man altså datere klipperne til lidt før det skete.

Månens dannelse
Månens dannelse
Nu kan man måske undre sig over hvordan det hænger sammen med teorien om Månens dannelse: Teorien er at den næsten stadigt flydende Jord blev ramt af et stort legeme som smadrede dens kappe, hvorefter en bobbel af lava fra Jordens indre fortsatte ud på den anden side og dannede Månen.

Men Baffin Island er en del af Ontong-Java Plateauet, som strækker sig helt til Island. Og på et tidspunkt - måske under den kataklysmiske begivenhed eller måske senere - er plateauet blevet oversvømmet af lava fra Jordens indre, som altså har været dannet før Månens dannelse.

Kilde: 'surviving evidence of Earth’s formative years ' fra Carneige Science