Jorden

Cykonne 11P Winston som ramte Fiji øerne2016Fiji øerne blev i weekenden ramt af cyklonen winston, som sidste uge blev opgraderet fra et tropisk lavtryk til tropisk storm. Da den kom ind ovre land på Fiji øerne accellereredes den til vindstyrker op til 350km/t, som ifølge AFP er det kraftigste man nogensinde har målt på den sydlige halvkugle. Fijis 1 mio befolkning var forberedt og blevet flyttet, så "kun" 17 mistede livet, men man frygter ifølge at flere skal dukke op.

Cykloner er store vejrsystemer på op til 1000km i diametersom kan føre mindre vejrsystemer som orkaner med sig.

SE NASA's "Winston-side" og DR
metero/Stjerneskud Her til aften fortæller hundreder af øjenvidner om et stort lysglimt og et brag fra et meteor over sjælland. Overvågningskameraer har også registreret meteoren,som oplyste landskabet som ved en fuldmåne eller mere, selvom der var tæt skydække over hele Sjælland.
Det er ikke mere end et par dage siden en lignende blev set over Jylland, ligesom der også har været 2 meget klare ildkugler over USA. Der er 3 aktive meteorsværme; Centauriderne, Hydriderne og Virginiderne, men ingen af dem er normalt særlig aktive.

SE VIDEO, læs øjenvidneberetninger og om 2 klare ildkugler over USA (IMO)

Danskeren Poul Jensen har lavet en suverænt flot film om- og med Nordlys, man bare må se. Men se ekstramaterialet som forklarer farver og hastighed først for at få mest muligt ud af filmen, som også kan købes på DVD/blueray.

Kilder: og DMI
GrønlandNye målinger fra ESA's Sentinel satellit. fra japanske JAXA, samt flere Europæiske rumagenturer, viser at Grønlands største gletcher - 'Zachariae Isstrom' i det nordøstlige Grønland mister 5 millioner tons is om året!
Jeremie Mouginot fra University of California Irvine siger "Zachariae Isstrom's form og dynamik har ændret sig dramatisk de seneste år; Gletcheren bryder nu op og kælver store isbjerge, som vil hæve havniveauet de næste årtier" Det estimeres af Zachariae Isstrom indeholder vand nok til at hæve vandstanden globalt med 46cm!

SE MERE på 'International effort reveals Greenland ice loss'
Jorden er omgivet af mørkt stof
Mens almindeligt stof normalt rammer og stoppes af Jorden, passerer mørkt stof lige igennem. Men Jordens tyngdefelt afbøjer - eller rettere fokuserer - det mørke stof.
Allerede i 1990'erne forudsagde man at det måtte være sådan, men de seneste år har man også kunnet observere det, og har kunnet konstatere at der stråler mørkt stof i lange filamenter (hår) ud fra Jorden. De kommer ikke i nærheden af Jorden, men begynder først ca. 600.000km over Jordens overflade.

Se 'Earth Might Have Hairy Dark Matter' hos NASA